onsdag 30 juni 2010

Info om Hashimoto

Jag har 13 av 17 möjliga symtomer, gissa om jag längtar tills jag blir opererad.

Hashimoto thyreodit = Kronisk autoimmun thyreoidit med struma (förstorad sköldkörtel)

Orsakas av antikroppar riktade mot sköldkörteln vilket ger en inflammation och som förstör sköldkörtelvävnad.
Hashimoto som är en sköldkörtelsjuka med underfunktion, kan i början av sjukdomen utveckla övergående överfunktionssymtom med höga T3 och T4 värden, en s.k. Hashitoxicos. Vävnadsprov från sköldkörteln påvisar inflammation och förstörda thyroideaceller.

Symtom

*Underfunktion leder till sänkt kroppstemperatur och frusenhet.

*Hjärnfunktionen försämras vilket leder till initiativlöshet (apati kan utvecklas), tröghet, trötthet, koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter, sömnsvårigheter, minskad sexuell lust och depression. Långsamma reflexer.

*Öronsusningar och försämrad hörsel.

*Perifer nervpåverkan i form av myrkrypningar i händer och fötter.
Försämrat känsel och vibrationssinne.

*Nattblindhet pga. oförmåga att förvandla karotin till vitamin A, vilken är ett viktigt vitamin för att bibehålla god syn.

*Förlångsammad hjärtfrekvens, men normal pulsökning vid ökad aktivitet, vanligtvis normalt blodtryck.

*Rubbning i fettomsättning vilket bl.a. leder till ökad halt blodfetter i blodbanan.

*Rubbning i proteinomsättningen vilket bl.a. ger svullnad i ansikte, påsar under ögonen, händer och underben, s.k. myxödem.

*Stämbanden kan svullna vilket leder till heshet. Tungan kan svullna och i kombination med dålig muskelkontroll blir talet sluddrigt.

*Den minskade cirkulationen och förändrade proteinsyntesen gör huden blek, torr och förtjockad.

*Talg och svettkörtlar fungerar sämre.

*Håret på kroppen växer dåligt och blir tunnare. Naglar växer dåligt och blir sköra.

*Försenad eller utebliven pubertet. Försämrad fruktsamhet vilket leder till svårighet att få barn. Utebliven mens förekommer men oregelbundna blödningar är vanligare.

*Aptiten blir försämrad men kroppsvikten bibehålles om hypothyreosen utvecklas långsamt. Om hypothyreosen utvecklats snabbt, t ex vid behandling mot hyperthyreos, är viktökning vanligt.

*Förstoppning är vanligt, som i sin värsta form leder till invagination - en del av tarmen viks in i en annan del av tarmen med kraftiga smärtor som följd. Behövs åtgärdas på sjukhus.

*Järnbrist, vilket till dels kan bero på blödningsrubbningar.

*Sänkt saltsyreproduktion förekommer och kan leda till magproblem av skiftande karaktär, t ex B12-brist. B12-brist förekommer i 10% av fallen och av dessa kan man i 30% påvisa antikroppar mot vissa celler i magens slemhinna. B12-brist ger besvär som periodvisa besvär av tungsveda, slät ilsket röd tunga, svaghet och styvhet i benen, myrkrypningar, gångsvårigheter, öronsusningar, ökad irritabilitet, ökad glömska, håglöshet, svår depression, vanföreställningar, hallucinationer, nedsatt vibrationssinne och diarré. B12-brist beror till 90% på att antikroppar förstört de celler i magslemhinnan som bildar Intrinsic Factor (IF). IF behövs för att B12 skall tas upp i tunntarmen

1 kommentar:

  1. Hej! Intressant att läsa! Jag har också struma. Äter Levaxin sen en massa år tillbaka och har gjort en operation så numera mår jag ganska bra. Fast jag har ju mina psykiska svängningar och det kan ju delvis bero på det där faktiskt.
    Jag har bytt bloggadress. Eller rättare sagt det finns två. Dels den som kommer fram om man klickar på mitt namn här och sen en annan som är http://mibfilosoferar.zoomin.se
    Den du länkar till här bredvid finns inte kvar.
    Hälsningar Mib.

    SvaraRadera